Fuut
Het nest drijft als een eilandje op het water. De fuut is altijd te vinden bij en rond zoet water. Deze watervogel komt in heel Europa voor behalve in de uiterste poolstreken. Er is een tijd geweest dat ze het moeilijk hadden. Want van wegen hun satijnachtige veren bont werden gebruikt voor dameshoeden en moffen. Maar dit raakte uit de mode. Bovendien zijn ze nu beschermd.
Fuut soorten
De vogel familie om vat zeker 20 soorten. Die over alle wereld delen verspreid zijn. Sommige soorten zijn zeer zeldzaam. Zo als bijvoorbeeld het geval is met de reuze fuut. Die alleen op het Atitlan-meer in Guatemala leeft.
Het vliegen de fuut
Deze vogel beschikt overigens niet meer over het vermogen om te vliegen. En is daardoor volkomen aangewezen op het water als leef gebied. De futen uit onze streken is daarentegen een uitstekende vlieger. Maar hij maakt niet vaak gebruik van dit vermogen. De vogel geeft er de voorkeur aan in een bepaalde streek te blijven.
Taxonomische indeling
Stam | Gewervelde dieren |
Klasse: | Vogels |
Orde: | Futen |
Familie: | futen |
Soort: | Podiceps cristatus |
Geslacht: | fuut |
Eigenschappen en Kenmerken
- broedtijd is 25 tot 29 dagen
- Aantal eieren zijn 3 tot 5 stuks
- Volwassen gewicht is 700 tot 1160 g
- Lengte van 47 tot 56 cm
- Spanwijdte 73 tot 68 cm
- Beginnen na 6 weken te duiken
- Na 9 weken gaan de jongen alleen voedsel zoek
- voedsel kleine vissen en ook algen en waterplanten
De futen komen in continenten
Deze uit gestrekte zone om vat Nederland maar ook Europa met het Middellandse zee bekken. En een gedeelte van Noord-Afrika en als mede geheel gematigd Azië. Inclusief naar het noorden van China en Japan. Maar volgens een lijn die lichtjes boven de Kreeftskeerkring loopt . De noordelijke grens wordt gevormd door de toen drafgordel die langs de noordpoolcirkel loopt. Is vooral namelijk het eerste vegetatiegebied direct beneden de pool. Bijna waarschijnlijk komen de vogels in Europa gebied het gehele jaar voor. De meeste noordelijk vogels trekken naar het zuiden als de meren dichtvriezen.
ZOETWATERMILIEUS het leefgebied van de fuut
De meren hebben de mogelijkheid geschapen. Dat binnen de continenten een aan tal in het water levende soorten tot ontwikkeling konden komen. In hun onmiddellijke omgeving komen ook een hele reeks vogels voor die elders niet zouden kunnen leven. Sommige grote meren hebben hun specifieke fauna. Men vindt er tevens de gedifferentieerde niveaus die ook in de zee bestaan. dus de zee bodem en milieu. Maar ook diepte milieu en kuststroken. Het zoet water plankton dient als voedingsbodem voor een intens larven leven.
Water gebieden van de futen
Dit gebied wordt als zijn territorium beschouwd en fel tegen eventuele indringers verdedigd. Dit is vooral het geval als de jongen groot gebracht worden. Meestal is de fuut op grote vijvers en meren te vinden. Hij houdt namelijk niet van stromend water. Zelfs op langzaam stromende rivieren worden maar zelden futen aangetroffen. Zijn het goede zwemmers de futen
De fuut is een opmerkelijk knappe duiker. Zo vangt hij ook de kleine visjes waar hij zich voor namelijk mee voedt. Hij is een goed zwemmer. Hij houdt het lichaam daar bij half onder water. Samen met zwanen behoren futen tot de meest elegante verschijningen in onze waterrijke gebieden. Het zijn uitstekende zwemmers. Maar zijn ook duikers en ze kunnen wel 50 à 100 meter onder water zwemmen
De lange hals is uitgestrekt en de omgeving wordt aandachtig in het oog gehouden. Bijvoorbeeld als er in geval er ergens gevaar dreigt. Futen leven meestal erg terug getrokken maar ook geven de voorkeur aan de eenzaamheid. Ze hebben een hekel aan andere vogels om zich heen. Als er gevaar dreigt probeert hij zich snel tussen het riet te verbergen. Daar door snel over het water te rennen of onder water weg te duiken. Het meeste opmerkelijke is dat die ergens verderop weer te voorschijn te komen. Hij kan twee tot drie minuten onder gedoken blijven.
De Popielaty van de futen
Tot voor kort stond de Fuut aan sterke vervolging bloot omdat men meende dat deze viseter de mens beconcurreerde. Al hoe wel deze onjuiste opvatting niet in geheel staat. Maar al is verdwenen is de vervolging door allerlei oorzaken sterk verminderd. Dat de sterke toename van het aantal Futen de laatste jaren alleen hier op is terug te voeren. Moet onwaarschijnlijk worden geacht. Het ontbreken van strenge winters heeft zeer waarschijnlijk ook een gunstige invloed gehad.
Baltsrituelen
De balts vindt in hoofd zaak plaats voor dat met het leggen van eieren wordt begonnen. De prachtige balts bestaat uit een aan tal elementen. Een interessant punt is dat beide geslachten een vrijwel gelijk aan deel hebben in de balts. In de eerste plaats de onder de meestal vertoonde volgorde van baltsrituelen.
Bijvoorbeeld tegen over elkaar opstellen en met de kop schudden. Maar ook het vrouwtje zwemt met gebogen hals maar ook het maantje duikt onder haar door. Gevolg door de houding van het vrouwtje als het mannetje weer op gedoken is. En zelf meer tegen over elkaar op stellen en genoeglijk kop schudden maar soms poetsen ze de veren. Op dezelfde manier zijn de vogels tegen over elkaar de beide vogels duiken tegelijk en verzamelen water planten. En ten slotte tegen over elkaar staan de vogels bieden water planten aan in de pinguïn dans.
De broedsels van de futen
In Nederland broeden de Futen van begin april tot september. Het uit half vergane water planten bestaand het nest drijft in het water en ligt verankerd tussen de vegetatie. Het legsel bestaat gewoonlijk uit drie tot vijf eieren welke door beide partners worden uit gebroed. De ouders wisselen elkaar om de drie uur af bij het broeden. Na circa vier weken komen de eieren uit. Al gauw na dat ze uit het ei zijn gekropen verlaten de jonge fuutjes het nest.
Ze brengen meestal twee of drie broedsels per jaar groot. Ze zijn echter aangewezen op de warmte van het ouderlijf. Omdat het gestreepte dons zo kort is. Waardoor ze in het water vervaarlijk snel kunnen afkoelen. Het jong zit vaak op de rug van een zwemmende of rustende ouder.
Kerenmerken
De jonge vogel heeft een zwart en wit gestreepte kop en hals. Ook in winter kleed heeft de Fuut oor pluimen maar deze zijn dan veel kleiner. De soort is te herkennen aan de hals maar ook aan de wang kraag en de lange oor pluimen. De kraag kan worden opgezet. Het zelf de boven op de kop van de futen in winter kleed. Ze hebben een slank profiel met een opmerkelijk platte kop.
De vogel biedt in de vlucht een vreemde aan blik de kop en hals worden laag gehouden. De snelle vleugelslag maar ook de op flikkerende witte vleugel vlekken geven een bepaald effect. De tenen zijn gelobd om rand door breed vlies om beter te kunnen zwemmen. Het loop been is zijdelings afgeplat en heeft van achteren een dubbele rij zaag tanden. Als het vooral aan de over zit het in op gerichte houding aan land. In de winter gaan de vleugel van de fuut opmerkelijk veel wit vertonen.
VELDKENMERKEN
De kop met kuif met twee oor pluimen Maar heeft ook kastanjebruine franje om de kop tijdens broedseizoen. De lange wille hals zijn bij geslachten gelijk.
Wil je nog meer weetjes en tips van dieren weten?
De wormen er zijn drie klasse van de worm zoals de.
Van sponsen tot kwallen zijn typisch dieren zoals de.
De eencelligen dieren leven vormen beginnen met organismen zoals.
De zoogdieren hebben de biosfeer van pool tot evenaar is geheel gekoloniseerd is.
Kijk verder voor alle vogels in het overzicht gaat over het bederft de vogelsoort
Ik kan je helpen met spreekbeurt of werkstuk met 20 tips. Wil je ook een succesvol werkstuk?