zwartkapstormvogel (Pterodroma hasltat) is familie van de Pelecanoididea

Zwartkapstormvogel is bijna definitief uitgestorven vogelsoort. Deze vogel behoort tot de familie van de Pelecanoididea.  Deze duikstormvogel is vooral zeevogel. En eveneens van het geslacht Pterodroma hasltat.

Uitgestorven de zwartkapstormvogel?

ZwartkapstormvogelDe zwartkapstormvogel is een van de mysterieuze vogels over wie men praktisch niets weet. Zo mysterieus dat men vaak geneigd is om hem als verdwenen te beschouwen. Deze stormvogel werd inderdaad lange tijd als uitgestorven beschouwd. De alkstormvogeltjes (Pelecanoididae) bemachtigen hun voedsel duikend maar ook gebruiken hun vleugels om zich onder water voort te bewegen. Ook de pijlstormvogels en stormvogels
leggen grote afstanden af boven de wereldzeeën. De eerste pikken door gaans vliegend het voedsel op van het wateroppervlak.

Terwijl de laatste ook wel op het water neer strijken om zo de eterij te bemachtigen. Pijlstormvogels nestelen in ondergrondse holen.  Alle leggen ze slechts één ei maar als het jong geboren is. Wordt die gevoed met half verteerd plankton. De jonge vogels groeien razend snel en worden op een gegeven moment door de ouders in de steek gelaten. Na ongeveer een week vasten komen de jongen ’s nachts naar buiten en fladderen zeewaarts. De eerste drie jaar keren ze niet naar hun broed kolonie terug.

 

Taxonomische indeling

Stam Gewervelde dieren
Klasse Vogels
Orde Stormvogels
Familie Pelecanoididae
Geslacht Pterodroma hasitata
Soort Zwartkapstormvogel

 

Kenmerken van de vogel

De zwartkapstromvogel heeft aantal eieren en dat is dus 1 ei per keer. De broeitijd van de vogel in van onbekende duur. Bovendien is een volwassen vogel een lengte van 40 cm en vooral langen vleugels. Het veren van de vogel rug en vleugel bovenzijde lichtgrijs en van kop en staart wit gekleurd. Het meeste opmerkelijke is de kop en vleugels maar ook  de achterstaart heeft zwart kleuren.

Waar gezien de zwartkapstormvogel

Hij schijnt echter nog in kleine aantallen te leven in het hoog gebergte van Haïti en de Dominicaanse Republiek. De hier afgebeelde vogel behoort tot de donker gekleurde groep.  Die bovendien alleen nog in de Bule Mountains op Jamaica woont. We weten niet of deze Jamaicaanse stormvogel nog steeds in leven is. Of is die  definitief van onze aardbol verdwenen is.

Het nest

Vreemd genoeg nestelt deze zeevogel op de hoogste berg toppen maar graaft hij zelf zijn nest uit in de berg flank.  Vooral zo vaak ver uit de kust. De stormvogels leggen hun eieren open en bloot of in rots spleten.

Voortplanting

Het wijfje legt één enkel ei. Dat eveneens om een lange broed periode vraagt van de zwartkapstormvogel. Hoewel de ouders steeds naar zee moeten vliegen om voedsel te halen voor het jong. Maar is het jong aan het einde van zijn jeugd toch vet en dik genoeg is  stop het voedsel.  Het jong weegt bovendien zelfs meer dan zijn ouders.

Vliegen

Vanaf dit moment schijnen de ouders de voedselvoorziening te stoppen. Het jong is nu verplicht om zelf te leren vliegen.  En door deze inspanning om zijn buikje te verliezen maar zich tenslotte zelf te behelpen om te vliegen.

Status

Men veronderstelt dat de sterke terug gang van het aantal zwartkapstormvogels te wijten is aan de grootscheepse ontginning maar ook aan de verspreiding van de mungo’s. Dat zijn roofdieren die men op de Antillen ingevoerd heeft.

Familie Pelecanoididae Duikstormvogels

De duikstormvogels vormen een duidelijk afzonderlijke groep van 5 buis snavel achtigen vogels Die  dus alle onder gebracht zijn in het geslacht van de Pelecanoides. Ze hebben een gedrongen lijf met een korte nek maar ook vleugels,en staart en ook poten. Ze hebben wel wat weg van alken (familie Alcidae).

Deze gelijkenis gaat ook op wat betreft hun manier van voedsel zoeken in de zee Ze duiken van enige hoogte in het water en gebruiken hun korte vleugels om onder water te kunnen zwemmen op zoek naar prooi. Hun voedsel bestaat onder ander uit schaaldieren en kleine in scholen zwemmende visjes zoals ansjovis.

Duikstormvogels vliegen met snelle vleugel slag. Alle soorten komen in de zuidelijke oceanen voor. En langs de westkust van Zuid-Amerika en ook noordwaarts tot Peru ze kustwateren.

Verspreiding Amerikaanse kust aan de Grote Oceaan

zwartkapstromvogelleefgebiedDe oceanen beslaan meer dan twee derde van het aardoppervlak. De onmetelijke populatie vissen en andere soorten de zogeheten pelagische diersoorten. Die vooral ver van de kusten in volle zee leven. Is zeker volgens nauwkeurige natuur wetten verbreid van temperatuur afhankelijk van de breedtegraad of van stromingen zoals de Golfstroom.  De verticale niveaus waar het dag licht geleidelijk verdwijnt. Ook de grootste diepten hebben hun eigen speciaal aangepaste fauna abyssale soorten.

 

Het gebied van de vogel van de gematigd en koude zeeën. Deze wateren onder gaan de directe in vloed van  koude water die welke uit de poolstreken worden aangevoerd. De ingewikkelde aardrijkskundige gesteldheid van het noordelijk halfrond maakt het indringen van koude stromingen mogelijk. Die vooral langs de kusten van Labrador loopt. Waar de ijsbergen afdrijven tot op de hoogte van Newfoundland.

Zwartkapstormvogel continentEn even eens oppervlaktetemperatuur veranderlijk van 8° tot 18° C naar gelang van het seizoenen. Warme stromingen zo als de Golfstroom in her noordelijk deel van de Atlantische Oceaan. En op de dezelfde manier de zeestroming van KuroShio in her noorden van de Grote Oceaan compenseren van het verkoelend effect van de poolwateren. In het zuidelijk halfrond wordt de koud water grens aanmerkelijk geregulariseerd door de afwezigheid van grote landoppervlakten.  Waar bij een algemene stroming rondom het Antarctische continent ontstaat. In de koude zeeën trekt de rijkdom aan plankton talloze soorten aan die er zich mee voeden.

Wil je nog meer van dieren of weten?

De wormen zijn de eerste zogenoemde triploblast waarbij het enbryon drie belangrijke cel bladen ontwikkelt.  De eencelligen dieren vormen de grondslag van de leer der afstamming van de organismen en van hun vormen en ontwikkeling. Van sponsen tot kwallen de uit talrijke cellen gevormde dieren. de stammen die hier samenbrengen.  De Vogels behoren tot de klasse Aves. Maar er zijn ook niet vliegende vogels klasse.  En er even eens een klasse van loopvogels. Web JVM van dieren informatie heeft ook een dieren kaarten map en ook voor spreekbeurt of werkstuk tip

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.