zeeduiker

De zeeduiker is een vogel met een meeste vreemde roep die vooral lijk op jammer. De zeeduiker is de kleinste van de zeeduikers groep. Die  dus in Europa vrij regel matig voor komen. Die tot de familie der zeeduikers behoren er zijn vier soorten vogels. Die dus in de koudere streken van het noordelijk halfrond voor komen. Maar er zijn ook  nog enkele andere soorten vogels. Die in Amerika en het Verre Oosten leven. De zeeduikers lijken veel op de futen eb zijn eveneens grote watervogels.

Waar komen de zeeduikers

zeeduikerZeeduikers kunnen uitstekend vliegen maar ook zwemmen en duiken. Maar op het land zijn ze bijna hulpeloos het lopen gaat moeilijke. Ze zijn volkomen aangepast aan een leven op het water. En komen vooral bij en op het water ze worden maar zelden ergens anders waar genomen. Zeeduikers zijn trekvogels die vooral in de winter bij maar ook op de zee door brengen. Maar als het mooier weer wordt trekt deze eigenaardige vogel naar meer land in waarst gelegen gebieden. Bijvoorbeeld bij meren maar ook  vennen en ook uitgestrekte water gebieden.

Het nest van de zeeduikers

De vogel bouwt zijn nest bij kleine meertjes en bos vennetjes. Maar ze bouwen hun nesten ook wel vlak bij het water op de oevers van meren en vijvers. Hij nestelt ook wel randen van kleine maar diepe poelen. Terwijl hij zijn nest bouw op de grond en bovendien bekleedt hij het nest met planten. Vooral opmerkelijk is het nest bevind zich altijd in de buurt van het water. Maar het komt ook voor op kleine eilandjes.

Taxonomische indeling
Stam Gewervelde dieren
Klasse: Vogels
Orde: Gaviiformes
Familie: Zeeduikers
Geslacht en soort Gavia stellata
Zeeduiker

Jongen van zeeduiker

Even voor het broed seizoen begint dan beginnen het paren zich te vormen. Door gaans bestaat een legsel uit twee eieren die door beide partners afwisselend worden bebroed. Het nest is op water gebouwd. Waar hij de jongen veilig kan uit broeden en groot brengen.

Zwemmen en duiken

Op de grond beweegt hij zich erg moeilijk voort en hij kan alleen op vliegen van het water als er gevaar dreigt. Daarom blijft hij voort durend dicht bij zijn natuurlijke woon gebied. Zwemmen en duiken kan hij zo als gezegd uitstekend en vaak zwemt hij met een groot deel van het lichaam onder water. Hij kan langzaam weg zinken zo dat er bijna geen rimpeltje op het wateroppervlak te zien is. De zeeduiker kan ook zwemmen met alleen zijn kop boven water. Onder water kan hij heel snel zwemmen en duiken tot op een diepte van 50 meter. Wat voor een vogel zeer opmerkelijk is.

Voedsel

Hij voedt zich uitsluitend met vis die hij levend weg slikt. Eveneens bestaat het voedsel uit zeevissen zo als sprot en kabeljauw. Hij voedt zich echter ook met amfibieën en kreeftdiertjes maar ook weekdieren en ook water insecten en wormen.

Kenmerken

zeeduikersDe roep van de zeeduiker is zeer uitzonderlijk en lijkt op de jammer klacht van een mens. De broed tijd is van 24 tot 29 dagen dat de eieren uit komen. Het aantal eieren per broed seizoen zijn 2 stuks. Het gewicht van vogel ei is 100 gram. Terwijl het gewicht van volwassen vogel is 800 gram tot 1,75 kg.  De lengte van kop tot staart is van 51 tot 61 cm.  En bovendien heeft de vogel een span wijdte van 97 cm tot 1,10 cm. De kleuren van de veren mannetje en vrouwtje hebben de zelfde kleuren. Maar bovendien in de winter omvallend gekleurd zijn. De roep van de vogel is als een gans gak, gak … tijdens de balts.

De zeeduikers die hebben alle een tamelijk lang lichaam. Maar ook een dikke hals en kleine puntige vleugels met een scherpe puntige snavel. En poten met zwem vliezen hebben. De poten staan ver naar achteren geplaatst en zijn erg doel matig voor het zwemmen. De vogels duiken naar grote diepten voor het voedsel. Om zicht te voeden met hoofdzakelijk vis.

Het continent gebied zeeduiker

zeeduiker-continentDeze uitgestrekte zone omvat van Noord Amerika en Europa met het Middellandse zee bekken. En een gedeelte op IJsland en de Hebriden en de Orkney. En komt eveneens voor op Shetlandeilanden in Ierland en Noord schotland. Maar komt ook in Scandinavie en in heel Noord Azie. En ten slotte ook op groenland en in het arctische deel van Noord-Amerika.   Volgens een lijn die lichtjes boven de Kreeftskeerkring loopt . De noordelijke grens wordt gevormd door de toendra gordel die langs de noord pool cirkel loopt. Namelijk het eerste vegetatie gebied direct beneden de pool.

Diepzee

zeeduiker-gebiedDe oceanen beslaan meer dan twee derde van het aardoppervlak. De onmetelijke populatie vissen en andere zogeheten pelagische  van dier soorten. Die ver van de kusten in volle zee leven. Is volgens nauwkeurige natuur wetten verbreid voor diepzee. De temperatuur van de diepzee zijn afhankelijk van de breedtegraad of van stromingen zo als de Golfstroom. Terwijl de verticale niveaus waar het dag licht geleidelijk verdwijnt. Ook de grootste diepten hebben hun eigen speciaal aangepaste fauna abyssale soorten.

 

Wil je nog meer van dieren of weten?

De wormen zijn de eerste zogenoemde triploblast waarbij het enbryon drie belangrijke cel bladen ontwikkelt.  De eencelligen dieren vormen de grondslag van de leer der afstamming van de organismen en van hun vormen en ontwikkeling. Van sponsen tot kwallen de uit talrijke cellen gevormde dieren. de stammen die hier samenbrengen. De KLASSE MAMMALIA de ZOOGDIEREN zo als de soorten van de  snaveldieren maar ook de buideldieren en de  vleermuizen.  Web JVM van dieren informatie heeft ook een dieren kaarten map en ook voor spreekbeurt of werkstuk tip. Of kijk naar het overzicht van vogels in niveau van de orden.

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.