Humboldt-pinguin

Humboldt-pinguin die bevolkt de kust wateren van Chili en ook Peru. De humboldt-pinguin is een van de bekendste maar ook de tegelijk tijd de talrijkste van alle pinguïn soorten. Terwijl  zijn bevolking telt enkele duizenden exemplaren van de Humboldt-pinguïn.  Al hoe wel dit aantal langzaam terug loopt. Een van de voornaamste oor zaken van deze terug gang is de systematische plundering van eieren. Uit de broed kolonies van de pinguin door de kust bevolking. Die zijn zeer arm is maar in de pinguïn eieren een voedsel bron vinden. Ook doodt men veel pinguïns om met hun huid waar mee ze capes en ook mutsen te vervaardigen.

Taxonomische indeling

Stam Gewervelden
Klasse Vogels
Orde Pinguïns
Familie Pinguïns
Geslacht Spheniscus humboldti
Soort Humboldt-pinguin

Eigenschappen Kenmerken

humboldt pinguinDe pinguïn heeft een lichaam hoogte van 56 tot 66 cm en het gewicht van het dier 4 tot 5 kg. De pinguïn heeft zwarte poten. De kleuren van de vogel is grijszwart ar de hoofdzaak is en de buik zijde is zilvergrijs. Rond de ogen een witte streep om wenkbrauwen. De snavel is roze van kleur. De vogel ruien een keer per jaar. Als gevolg van het oude verenpak word vervangen  door een glanzend nieuw verenkleed. Deze pinguin kan zo 100 meter diep onder water duiken. De snelheid van het zwemmen is 40 kilometer per uur. De leeftijd van de pinguin is 20 jaar.

De verwondingen Humboldt-pinguin

Humboldt-pinguin kopDe Amerikaanse ornitholoog R.e. Murphy heeft geconstateerd dat de Humboldt-pinguïn een onvoorzichtig jager ernstig kon verwonden. De Peruanen gaan het dier dan ook met een knuppel te lijf en grijpen hem daarna in de nek vast. De weerstand van een Humboldt-pinguïn grenst aan het ongelooflijke grens.   Terwijl sommige individuen komen enkele minuten later weer bij hun positieven en leven verder alsof er niets gebeurd was.

Pinguïn  soorten

Humboldt-pinguin zwemTerwijl verscheidene specialisten beschouwen de Humboldt-pinguin of Peruviaanse pinguïn als een noordelijk ras van de Magelhaen-pinguïn. Met wie hij inderdaad nauw verwant is. We kunnen hun eieren onmogelijk van elkaar onder scheiden. De Humboldt-pinguin leeft in de koude golfstroom van dezelfde naam die langs de kusten van Chili en Peru loopt. Samen met de kleine Galapagos-pinguïn is hij de noordelijkste soort van de familie.

Het voedsel

De pinguin jagen in ondiep water op kleine scholen vissen. Zo als op ansjovissen en ook sardines en inktvis. Deze pinguïn soort leeft in groepen langs de kusten van Chili en Peru.

Voortplanting

De humboldt-pinguin legt twee eieren per keer seizoen. De eieren wordt door bij de ouders uitgebroed het nest is in holen maar kan ook onder grond. Het duurt ongeveer 32 dagen al s de eieren uit komen.

Komen voor op het continent

Humboldt pinguin continentNiet alle pinguin soorten zijn bijvoorbeeld gebonden aan de koude streken. Dus ook niet in de buurt van de Zuidpool gebied. De pinguin komen vooral langs de kust van Peru maar ook Chili in de kustlijn. Daar is de voedsel rijke stroom en die heet humboldt stroom waar het voedsel  aan de oppervlak komt. Deze vogel broed in de guno  dus in holen. Het vooral het winnen van de vogelmest heeft bijvoorbeeld een eind gemaakt aantal humboldt-pinguin maar is dus sterk terug gelopen. Maar ook bijvoorbeeld de aantasting aan de habitat maar ook ratten heeft het aantal terug gebracht. Er leven nog zo 50.000 pinguins geschat in deze streek.

De familie pinguin

Humboldt-pinguin meerDe latijnse naam Sphenisciformes in de Orde waar toe alle pinguïnsoorten behoren. Werd afgeleid van de pinguïns die als eerste ooit beschreven werden in de literatuur. De afrikaanse (Spheniscus demersus) is de de Zuidamerikaanse magelhaen (Spheniscus magellanicus) en de Humboldtpinguïns  Spheniscus humboldtii. Zij zijn naar mening van zoölogen namelijk de typische vertegenwoordigers van de orde Pinguïns. Het woord  Spheniscus stamt uit het Grieks en betekent wigvormig. Het slaat terug op de vorm van de vleugels en het lichaam van de pinguïns. Ze werden allemaal in het Engels ook wel eens jackass  betekend ezels penguins genoemd. Omdat ze balken als een ezel tijdens het baltsen.

Alle Spheniscuspinguïns hebben een omgekeerde zwarte band over hun buik en een uniek patroon van zwarte vlekken. Dit patroon is voor elke vogel verschillend, vergelijkbaar met onze vingerafdruk. Hun poten zijn niet roze of oranje zoals bij de Pygoscelis en Eudyptes soorten, of zwart zoals bij de Aptenodytes, maar een mengeling van zwart en roze.

De puiguin

Humboldt pinguin leefgebiedHet zijn holen broeders wat niet onlogisch is. Want ze leven tamelijk noordelijk en hebben dus bescherming nodig tegen de zon. Ook de kale en roze vlek boven of onder hun bek heeft tot doel om warmte te kunnen afvoeren. Is het dan nog te warm dan gaan ze hijgen als een hond. Ook heeft hun lichaam minder veren en een dunnere vet laag. Alles om de warmte afgifte te bevorderen.
Kenmerkend voor het feit dat ze holenbroeders zijn is ook hun manier van lopen. Ze lopen tamelijk voorovergebogen met hun vleugels naar voor.  Die is vergelijkbaar met de dwergpinguïn die ook een holenbroeder is.

Een hol wordt gegraven met hun bek en poten. Eerst hapt de vogel brokken aarde en gooit die achter zich weg. Dan veegt hij met zijn poten die losse aarde verder weg en graaft verder met zijn bek. In korte tijd heeft hij zo een holte, die uiteindelijk wel 2 meter lang en 1 meter diep kan worden, met achterin een broedkamer. Ze behoren bij de pinguïns uit de warme streken en dat wil zeggen dat ze leven in gematigde en tropische oceanen.

Wil je nog meer van dieren weten?

De wormen zijn de eerste zogenoemde triploblast waarbij het enbryon drie belangrijke cel bladen ontwikkelt.  De eencelligen dieren vormen de grondslag van de leer der afstamming van de organismen en van hun vormen en ontwikkeling. Van sponsen tot kwallen de uit talrijke cellen gevormde dieren. de stammen die hier samenbrengen. De KLASSE MAMMALIA de ZOOGDIEREN zo als de soorten van de  snaveldieren maar ook de buideldieren en de  vleermuizen.  Web JVM van dieren informatie heeft ook een dieren kaarten map en ook voor spreekbeurt of werkstuk tip. Of kijk naar het overzicht van vogels in niveau van de orden.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.