Jan van gent

jan_van_gentMet zijn geweldige vleugels één van de indrukwekkendste zee vogels. De Jan van Gent gaat alleen maar het land op om te nestelen. En zijn jongen groot te brengen. Hij broedt aan beide kanten van de Atlantische Oceaan. Maar trekt in het koude jaar getijde naar de warme kust wateren. Van de subtropische en gematigde gebieden. om zo zomers weer naar de subpolaire streken terug te keren. Ze rusten tussen de golven als ze moe zijn. En komen zelden naar het land.

Jan van Gent veren

De ongeveer tien soorten lijken onderling erg veel op elkaar. Aan het begin van de ze eeuw werden de Jan van Genten. Op uitgebreide schaal af geslacht. Omdat er in de mode wereld toentertijd een grote vraag naar hun veren was. Toen de behoefte aan veren was afgenomen. Maar de jacht op deze vogels afnam. Konden sommige geheel uitgeroeide kolonies zich herstellen.

Jan van Gent kolonie

jan van gentDe Jan van Gent is een erg drukke vogel. Die in de broed tijd in kolonies nestelt. Jan van genten zijn erg sociale vogels. Die met duizenden dicht op een gepakt in kolonies op rotsen. Maar ook op kleine eilanden samen leven. Het is een soort waar van het aantal verloop in deze eeuw vrij goed bekend is. Omstreeks 1970 werd het totale aan tal op 200 000 paren geschat.

Pogingen om jan van genten in kleine groepjes te laten broeden hebben gefaald. Het zou dus kunnen zijn dat het sociale contact binnen. De kolonie een beslissende rol speelt in het broed succes. De vogels baltsen om de huwelijk banden te bevestigen. Dan wel te bestendigen de partner trouw kan hun hele leven duren. Elk paar bezet en verdedigt een klein broed territorium. De nesten liggen zo dicht bij een. Dat broedende vogels wanneer ze zich uit strekken. Zo elkaar kunnen aan raken.

Zo hele gemeenschap brengt bij het nestelen. Maar ook het voeden van de jongen een geweldig veel lawaai voort. De lucht die zij met z’n allen voort brengen. Is ook niet om te vol harden. De nesten zitten zo dicht op elkaar. Terwijl dat het onmogelijk is om door een kolonie te lopen zonder er op een aan tal te trappen.

Jan van Gent

De Jan van Gent voedt zich uitsluitend met vis. Die hij van af een hoogte van 25 tot 50 meter. Zo boven het water oppervlak na een duik vlucht vangt. Hij laat zich niet alleen vallen. Maar slaat nog een paar keer krachtig met zijn vleugels. Omdat zijn snelheid op te voeren. Vlak boven het water vouwt hij zijn vleugels op. Maar kan zo tot een diepte van 10 m komen. Veel ornithologen staan er verbaasd over. De forse snavel van de vogel. Omdat zijn schedel dak bestand is tegen deze voor vogels ongebruikelijke val.

Genten

jan_van_gent morus bassanusGenten zijn gestroomd lijn de vogels. Maar zijn zwaar gebouw de zee vogels. Zo wel met dikke nekken. Maar ook sterke poten en zwemvliezen. Is meer kust vogel dan een vogel van de oceanen. Is de jan van Gent een schitterende vogel in vlucht. Hij vliegt of zweeft enkele meters boven het water op zoek naar vis en inktvissen.

De speciaal aan gepaste schedel met van lucht voor zien van ruimten. Die voor de veer kracht zorgen. Omdat van het vangen veel van de eerste schok van deze hogeschool duiker op. Nog andere aan passingen vervolmaken zijn geschiktheid voor een bestaan op zee. Ten eerste heeft hij geen uitwendige neusgaten. De openingen worden door benige klepjes bedekt. Zo dat er geen zee water binnen kan dringen als de vogel duikt.

Snavel

jan_van_gent Sula bassana Morus bassanusDe basis van de boven snavel buigt naar buiten. Zo dat de genten toch kan ademen. Ten tweede bevinden zich boven zijn oog randen zout kliertjes. Die een geconcentreerde zout oplossing af scheiden. Die via de inwendige neus gaten in zijn bek terecht komt. Maar zo er dan uit lekt. Dit stelt de genten in staat zoute vis te eten. Maar ook zee water te drinken. Zo dat hij zonder grote hoe veel heden urine moet produceren om het zout te elimineren.

Ei

Het nest is een kegel vormingen berg zeewier. En aan spoelsel uit zee. Met guano aan een gekit. Het enige ei dat gelegd is. Wordt zo wel door de beide ouders om beurten uit gebroed. Door het ei geheel met hun zwem vliezen te om geven. Wordt zo wel het gelijkmatig warm gehouden. Maar rolt het niet van de rotsen om laag. Het jong blijft ongeveer 15 weken in het nest. Maar wordt met uitgebraakte vis gevoerd. Als het uit vliegt is het zwaarder dan de ouders. Waar bij de vet reserve het door de eerste paar weken van onafhankelijkheid heen helpt.

Kenmerken

jan van gent woongebiedDe Jan van Gent heeft maar een legsel per seizoen. Het broed tijd van het ei is 30 tot 43 dagen. Bovendien het de vogel een lengte van 84 tot 103 cm. De vleugel breedte is 1,50 tot 1,70 meter. Terwijl het jong komt naakt uit ei. Krijt dus de eerst dons na 6 a 8 dagen. De Jan van Gent is verspreiding over de noordelijke Atlantische Oceaan. Leef milieu langs de kust wateren. Een lange hals maar ook een puntige staart. En een sigaarvormig lichaam. Met zijn dolk vormingen snavel. En naar voren gerichte ogen (binoculair zicht) is hij een dodelijke onder water jager.

Jonge Jan van Genten zijn donker. En sterk wit gespikkeld of bruin zwart. En wit gevlekt dat is afhankelijk van leeftijd. De hoeveelheid wit op de vleugels neemt toe tot dat het zwarte. En witte kleed van de volwassen vogel is bereikt is. De lange vleugels van de Jan van Gent met een span wijdte van 1,70 meter. Zijn uitmuntend geschikt om te zeilen. Wat energie bespaart.

VELDKENMERKEN

De wit verenkleed met op vallend zwarte vleugelpunten. Eveneens de lange wigvormige staart. Een lichtblauwe snavel. En een gelige kop in de winter bleker. De geslachten zijn gelijk

Jan van Gent Sulidae familie

jan van gent leef continentDe familie Sulidae van Jan van genten. De soorten in deze familie zijn in twee afzonderlijke groepen onder gebracht. De 6 rots pelikanen en de Engels boobies. Maar ook de jan van genten. Ze komen op alle oceanen voor. De rots pelikanen in de tropische en subtropische gebieden. En de jan van genten voor namelijk in de gematigde zones. Het zijn indruk wekken de vogels die met stoot duiken in het water hun prooi bemachtigen.

De meeste soorten hebben een stevig gebouwd lichaam. Heeft lange puntige vleugels. En hebben korte poten. Maar in het algemeen zien beide geslachten er eender uit. Bij enkele soorten is er verschil in de kleur van snavel en poten. Eerste jaars vogels zijn donker bruin. Maar worden in hun volgende levens jaren steeds lichter tot ze. Na circa 4 jaar het volwassen kleed krijgen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.