Emoe is het Australische familie lid van de struisvogel.

emoe kop

Taxonomische indeling van de emoe

Stam: Gewervelde dieren
Klasse: Vogels
Orde: Casuarisvogels
Familie: emoes
Geslacht: Dromalus novaehollandlae
Soort: emoe

Eigenschappen Kenmerken emoe

 • Broedtijd van 54 tot 59 dagen
 • Gewicht van het ei is   600 tot 650 gram
 • Hoogte is van 1,50 tot 1,80 meter
 • Aantal eieren 8 tot 10 stuks
 • Volwassen gewicht 40 kg
 • Geslachtsrijp na 2 jaar
 • gewicht van het dier 30 tot 40 kg

Familie Dromaiidae: Emoes. Deze familie telt nog slechts 1 soort van  de emoe. De op één na grootste levende vogel. Hoewel hij uiterlijk niet op ze lijkt. Is de emoe nauw verwant aan de casuarissen.

Veren vacht emoe

De Dromalus novaehollandlae is ook grootte vogel. Op na de struisvogel die is de grootste vogel ter wereld. De vogel heeft een eigenaardig verenkleed . De veren lijken namelijk meer op een langharige vacht dan op echte veren.

De emoe soort

De emoes is een zeer eigenaardige vogel. Vroeger kwamen er verschillende emoes soorten in Australië. op de Kangoeroe eilanden en in Tasmanië voor. Maar met de komst van de Europese kolonisten. Zijn deze grote vogels die volkomen ongevaarlijk zijn en niet kunnen vliegen. Vooral meedogenloos afgeslacht om hun smakelijk vlees.

De emoes bijna uitgestorven

emoe Dromaius novaehollandiaeDe enige nog in leven zijn de soort is de emoes. Die ook  in groten getale in de met laag struik gewas begroeide vlaktes van Australië voor komt. Ook de emoe was bijna uitgestorven in het begin van deze eeuw. Schapenfokkers beweerden dat de vogels schadelijk waren. Voor de schapenteelt omdat ze al het gras opaten en zo  doodden de vogels meedogenloos.

In twee jaar tijd werden alleen in de Staat Queens land meer dan 130 000 emoes gedood.  En zelf zo’n  110 000 eieren vernietigd. In 1932 verklaarde de Australische regering zelfs de oorlog aan de emoes. Met machine geweren en artillerie  stukken werden de emoes kolonies bestookt en gedood. Nu is de staat van de emoes gelukkig onder bescherming. En de vogel soort dreigt niet meer uit te sterven.

Het dier leef continent  Australië

emoe continentDe emoes komen verspreid voor op Australië.  In de milieus zoals doge vlakten maar ook bosland en woestijnen.  Australië bestaat groot deel uit woestijn. Maar er zijn ook regenwouden zo noord oosten van eiland. Maar in Australië is er droge klimaat. Dat dus de rivieren een deel  van het jaar droog staan.

Loopt en eten van het dier

Het dier loopt dus een snel van bijna 50 km per uur  bereiken. Maar ook zwemt hij goed. Het dier eten vooral vruchten  en bessen maar ook  insecten vormen zijn voornaamste voedsel.

Emoe voortplanting

emoe vogel

De emoes is een zwerver. In kleine groepjes trekken de vogels door de vlaktes. Soms zijn de groepen groter vooral als er veel te grazen is in de buurt van water. Het wijfje legt 7 tot 10 donkergroene eieren.  Maar met een kenmerkende ruw korrelige oppervlakte maakt het dier in een kuil op de grond. Het nest is niet veel anders dan een soort kuiltje ergens verborgen onder een struik.  Het mannetje broedt  circa 60 dagen lang. Bij deze vogel  broedt het mannetje de eieren uit.  Maar hij moet ook de jongen groot brengen.

STEPPE van Australië

emoe leefgebied GRASMILIEUS EN STEPPE

Dit is het gelijkwaardig aan de prairie. In de meer dorre streken van Australië. Het sterk uitgesproken droge seizoen bosland en woestijnen. Maar de minder rijke bodem  van gras. Dus ook soms in de hoog landen waar.  De remmen de normale ontwikkeling van de gras gewassen. die dus een verminderen de dichtheid er van gras. Steppen komen voor in veel verschillende types voor. komen tot aan de toendra in het hoge noorden voor. Sommige met struiken of bomen begroeide steppen vormen een gordel tussen wouden en woestijnachtige streken.

De tien soorten loopvogels zijn verdeeld in vijf families. volgens het onder staand schema:

Struthionidae . Een enkel soort struisvogels  Struthio camelus levend in Afrika verscheidene geografische rassen).

Rheidae. Is de twee soorten nandoe’ s.  geslachten Rhea en Pterocnemia. beide uit Zuid-Amerika.

Casuariidae. Drie soorten casuaris vogels emoe. geslacht Casuarius. Australië en Nieuw Guinea.

Dromaiide. Eén enkel soort emu’s. Dromaius
novaehollanddiae. praktisch alleen in westelijk Australië

Apterygidae. Drie soorten kiwi ·s. geslacht Apteryx. Leeft in wouden en struikgewas van Nieuw-Zeeland. De kiwi’s verschillen aanzienlijk van de andere loopvogels. Zij zijn veel kleiner. ongeveer als een kip.

Wil je nog meer van Zoogdieren weten?

De wormen er zijn drie klasse van de worm zoals de.

 • platworm
 • snoerworm
 •  rondeworm

Van sponsen tot kwallen  zijn typisch dieren zoals de.

 • sponsen
 • kwallen
 •  zeesterren
 • koralen

De eencelligen dieren leven vormen beginnen met organismen zoals.

 • plankton
 • klokdiertjes
 • stenor
Ik kan je  helpen met  spreekbeurt of werkstuk  met 20 tips. Wil je ook een succesvol werkstuk?