Struisvogel is de grootste thans levende vogel

ORDE STRUTHIONIFORMES LOOPVOGELS
Dit is een verzamel naam voor een groep vogels. Die dus wat betreft lichaamsbouw op enkele punten sterk afwijken van alle andere vogels.

Taxonomische indeling van de struisvogel

Stam: Gewervelde dieren
Klasse: Vogels
Orde: struisvogels
Familie: struisvogels
Geslacht: Struthio camelus
Soort: struisvogel

Eigenschappen Kenmerken struisvogel

 • Broedtijd: 41 tot 42 dagen
 •  Volwassen gewicht: 90 tot 140 kg
 • Gewicht vrouwtjes: 100 kg
 • Gewicht mannetjes: 150 kg
 • Lengte hals: 1.20 m
 • Aantal eieren: 6 tot 8
 • Het mannetje is zwaarder dan het wijfje
 • De schaal van het ei kan een
 • Gewicht ei : 1.5 kg
 • Hoogte van dier: tot 2.50 m
 • De schaal van het ei kan een gewicht van 114 kg weer staan

De struisvogels komen voor continent Afrika

stuisvogel Komen voor op Continent zuidelijke Afrika.Struisvogels zijn de grootste nog bestaande vogels die leven Afrika. Maar er is slechts 1 soort over gebleven. Die dus in Afrika leeft. Maar oorspronkelijk strekte het verspreidingsgebied van de familie.  Vooral zich van uit van het zuiden van Europa tot aan Mongolië en over geheel Afrika voor komt.

Het lopen van de struisvogel

Struisvogel struthioniformes de grootste thans levende vogelDe struisvogels is een van de meest bekende vogel soorten ter wereld. Het is de grootste levende vogel. Die niet kan vliegen om dat ze te groot zijn de struisvogel. Maar heeft zich zo goed aangepast aan lopen met hoge snelheden.  Dat hij het snelste dier is op twee poten. Met snelheden tot 70
km per uur kan hij zijn meeste vijanden er gemakkelijk uit lopen. De Krachtige poten en de  buigzame knieën en soepele van de twee tenen.  Die dus voor zien zijn met  voeten.  Die helpen hem daarentegen wel heel hard kan lopen en dergelijke snelheid te bereiken. Maar heel weinig dieren kunnen een volwassen struisvogel in halen als deze het op een lopen zet.

De veren van de struisvogel

De struisvogel heeft zijn slagpennen verloren. Maar het mannetje beschikt
echter wel over zachte pronk veren. Die ooit zeer gezocht worden voor modieuze hoeden en boa’s. Het wijfje is iets kleiner en heeft een bruin verenkleed. Zo zijn de staart en vleugels van  vrouwtjes zijn vuil wit van kleur. De jonge vogels zijn grijs bruin van kleur.

In het leefgebied van het dier

Maar in de natuur is de Struthio camelus  vrij schuwen en achterdochtig. Met zijn lange hals kan de struisvogel ook over grote af standen zien. Bovendien is het niet zo eenvoudig om de vogel van dichtbij te bestuderen. Daarom is er ook over het leef patroon van Struthio camelus in het wild niet zo erg veel bekend. Deze grote vogels worden in droge streken van beboste savannes aangetroffen. Er komen ook Struthio camelus voor in half woestijnachtige gebieden en zelfs in de woestijnen van Arabië. Alleen door strenge maat regelen. Is er voor gezorgd dat de Struthio camelus niet totaal uit geroeid werd.

De struisvogel heeft een bestaat de polygame relatie?

Struisvogels mannetje heeft meerdere vrouwtjes dat is polygaam. Elk mannetje heeft drie of meer wijfjes waar hij streng over waakt. Rivalen worden niet in de buurt van de harem toe gelaten. Als zoiets toch gebeurt, hebben verschrikkelijke gevechten tussen de mannetjes onderling plaats. De overwinnaar verjaagt vervolgens de verliezer.

Wat eten de struisvogel?

De struisvogel eet hoofd zakelijk plantaardig voedsel. Maar voedt zich soms met kleine reptielen. Het is een zwerver die in kleine groepjes rond trekt
op zoek naar voedsel.

Voortplanting van de struisvogel

struisvogel_Struthio camelusAan het paren gaat een zeer in gewikkelde paringsdans vooraf.  Maar in de broedtijd verzamelt de haan een harem van 2 tot 5 hennen. De hoofd hen krabt een ondiepe kuil uit in de grond om er haar eieren in te leggen. Alle wijfjes van de harem leggen hun eieren in het zelfde nest.  Dat is dus niet meer dan een soort kuiltje in de grond is.

Een oude hen kan wel 8 eieren leggen. Maar de jonge bij hennen vaak niet meer dan 3  eieren.  Bovendien kan het legsel   gewoonlijk 15 tot 20 eieren om vat. Kan dus ook wel 40 eieren zijn en dat is ook wel eens voor gekomen. De eieren zijn de grootste die door enige vogel gelegd worden. De inhoud komt over een met zo’n 30 à 40 kippen eieren. Die  wegen CA. 1,5 kg. Het mannetje neemt het broeden ’s nachts over en deelt in de zorg voor de jongen.

vriend en vijand van de struisvogel

Er wordt altijd vooral beweerd dat de struisvogel zijn kop in het zand verbergt. Om zo het gevaar niet te zien. Dat is toch niet juist. De struisvogel gaat in werkelijkheid lang uit op de grond liggen om zo niet gezien te worden. En legt daarom bij de kleine kop plat neer op de grond. Om zo in een poging om zo on op gemerkt te blijven liggen voor eventuele vijanden.

Leefgebied struisvogels zijn dorre milieus savanne

stuisvogel Leefgebied DORRE MILIEUS SAVANNE.Daar van is het type de uit gestrekte gras vlakte die ten zuiden van de Sahara. Die dus een brede strook vormt over het Afrikaanse vasteland. Hier en daar wat bomengroei. Daardoor gescheiden van de eigenlijke woestijn. Die bijvoorbeeld door de sub woestijnachtige steppe. Waar toch ook dunne bosjes struik gewas voor komen. De Afrikaanse savanne is beroemd om de rijkdom aan grasetende fauna al daar. Als gevolg van weinig water in het leefgebied. Daarom halen ze water uit voedsel. Daarom bestaat het voedsel gras maar ook uit bladeren. Opmerkelijke eten ze ook kleine gewervelde dieren maar ook insecten. Als een natuurlijk gevolg daar van ten koste van de vorige leven.

 

vogels de loopvogels

 

Familie Struthionidae van de  Struisvogels en structuren

De loopvogels hebben het vliegen verleerd

Men kent een tiental vogel families waarin ten minste enkele soorten het vliegen verleerd hebben. Dit is bijvoorbeeld het geval voor de pinguïns. Hun vleugels zijn veranderd in roeiriemen. Waar van zij handig gebruik maken om onder water te zwemmen. De groep van de Ratitae of wel Loopvogels.
Daarom is in anatomisch op zicht ongeschikt voor het vliegen hun borstbeen bezit namelijk geen kam. Dit is het uitsteeksel waar op gewoonlijk de sterke borstspieren voor het vliegen bevestigd zijn. Bovendien zijn zowel slagpennen als stuurpennen min of meer gedegenereerd en slap. Zo dat zij de vogel onmogelijk zouden kunnen dragen .

De poten daarentegen zijn zeer sterk en stellen hun eigenaars in staat om geweldige snelheden te bereiken. Men meende lange tijd dat deze loopvogels
eigenlijk een evolutie tak vormden. Die het vlieg stadium nooit bereikt had. Maar voor namelijk door een studie van het skelet kwam men te weten. Dat deze groep afstamt van goed vliegende voor ouders. Het betreft hier dus in zekere zin een teruggang in de evolutie.

De tien soorten loopvogels zijn verdeeld in vijf families. volgens het onder staand schema:

Struthionidae . Een enkel soort struisvogels  Struthio camelus levend in Afrika verscheidene geografische rassen).

Rheidae. Is de twee soorten nandoe’ s.  geslachten Rhea en Pterocnemia. beide uit Zuid-Amerika.

Casuariidae. Drie soorten casuaris vogels Emoe. geslacht Casuarius. Australië en Nieuw Guinea.

Dromaiide. Eén enkel soort emu’s. Dromaius
novaehollanddiae. praktisch alleen in westelijk Australië

Apterygidae. Drie soorten kiwi ·s. geslacht Apteryx. Leeft in wouden en struikgewas van Nieuw-Zeeland. De kiwi’s verschillen aanzienlijk van de andere loopvogels. Zij zijn veel kleiner. ongeveer als een kip.

TINAMIFORMES De familie telt 47 soorten, die in een aparte orde (Tinamiformes) worden geplaatst. Tinamoes zijn hoenderachtige grondvogels, die in veel verschillende biotopen leven, van
Mexico tot Argentinië.

Wil je nog meer van Zoogdieren weten?

De wormen er zijn drie klasse van de worm zoals de.

 • platworm
 • snoerworm
 •  rondeworm

Van sponsen tot kwallen  zijn typisch dieren zoals de.

 • sponsen
 • kwallen
 •  zeesterren
 • koralen

De eencelligen dieren leven vormen beginnen met organismen zoals.

 • plankton
 • klokdiertjes
 • stenor
Ik kan je  helpen met  spreekbeurt of werkstuk  met 20 tips. Wil je ook een succesvol werkstuk?