Tinamoe loopvogel

KuifTinamoeDe  kuif Tinamoe is een geheimzinnige vogel uit de Zuid Amerikaanse oerwouden. De tinamoe lijkt op een patrijs vogel maar is daarentegen is hij hier niet mee verwant is. De ongeveer vijftig soorten tinamoe’s vormen een aparte familie en orde die alleen in Zuid-Amerika voorkomen.

 

 

ORDE TINAMIFORMES
Familie Tinamidae: Tinamoes
Tinamoes zijn hoenderachtige grondvogels die in veelal in verschillende biotopen leven.

Taxonomische indeling

Stam: Vertebrata of Gewervelden
Klasse: Vogels
Orde: Tinamoformes
Familie: Tinamldae
Geslacht: Eudromia elegans
Soort: KuifTinamoe

Eigenschappen Kenmerken

 • Broedtijd is 19 tot 23 dagen
 • Aantal eieren 3 tot 15 stuks
 • Volwassen lengte 45 cm
 • biologie nog onbekend
 • Ze eten zaden en bessen en ook insecten
 • Verspreiding Z.-Mexico, Bolivia, Brazilië
 • Milieu regen en nevelwouden

kleuren van Tinamoe loopvogel

De specialisten hebben de tinamoe dichter bij de anandoe vogel gezet dan bij de hoendervogels geplaatst. Ondanks de uiterlijke van de vogel is het  hoenderachtige vogel soort. Alle tinamoe’s hebben een mat verenkleed met weinig opvallende  kleuren. De kleuren van de veren zijn  bruine of grijze van kleuren zijn. Wat zelf een goed schut kleur is voor de vogel in het bos die op de bodem leeft.

Kan de Tinamoe vliegen?

Zij leven op de grond in het oerwoud en kunnen maar nauwelijks vliegen. Hoewel ze zijn gebouwd om te kunnen rennen. Zij maken alleen gebruik van hun vleugels als zij over een korte afstand moeten vluchten. Men heeft geconstateerd dat de tinamoe goed ontwikkelde vleugels maar ook vleugelspieren bezit.

Die een lange sterke vlucht met timamoe vogel mogelijk zouden moeten maken. De longen maar ook het hart zijn echter onvoldoende ontwikkeld. Vooral de zwakke conditie van het hart beperkt de activiteiten van het vliegen van deze vreemde vogel. Ook schijnt de coördinatie tussen zenuwstelsel van de loopvogel niet goed is.

Maar ook de  spieren niet geheel in orde te zijn om te vliegen. Maar het gebeurt namelijk wel dat een verraste tinamoe op de vlucht slaat. En dan naar waarschijnlijk zich blindelings tegen een boomstam te pletter loopt.

Het leven van de Tinamoe

Anderzijds heeft de tinamoe vogel een smakelijk vlees. Wat vooral de inlandse bevolking jacht op maakt op deze vogel maakt. We kunnen ons met recht afvragen hoe deze vogel zulke moeilijke levensomstandigheden overleefd heeft. Zijn redding is echter dat hij onbeweeglijk kan blijven zitten op de bodem in het oerwoud. Zijn verenkleed vormt bovendien een uitstekende camouflage in het struikgewas in de oerwouden.

De eieren

De tinamoe loopvogel leeft alleen in het oerwoud van Brazilië. Zoekt naar eten zoals zaden en bessen maar ook naar insecten als voedsel. Maar behalve in de paartijd dan heeft de vogel het druk met paren. Dan wordt het mannetje polygaam en dat betekend. Dat het mannetje met meerder wijfjes paart. Zo kan hij daardoor meer wijfjes bevrucht.

Deze wijfjes gebruiken een gemeenschappelijk nest en leggen hier hun eieren in. Vaak leggen de wijfjes de eieren in diverse verschillende nesten. Met hun levendige en heldere kleuren blauw en groen en ook roze eieren. Die zijn sterk glanzende buitenkant behoren deze tot de mooiste eieren van de vogelwereld. De eieren worden dan door het mannetje uitgebroed tot ze kuikens zijn geworden. Als de kuikens zijn uitgebroed  zijn verlaten ze al na 1 dag het nest.

NEOTROPISCH GEBIED

Tinamoe continent vogels soortenIn de continent van Centraal en Zuid-Amerika van Mexico tot Vuurland inclusief ook de Antillen loopt het gebied. De kenmerkende zones zijn de reusachtige Cordillera en de los Andes gebergte met hun vulkanen diepe berg gangen. Vooral de hoog gelegen plateaus vormen ook  het onmetelijke bekken van de Orinoco.

En dat betekend de rivieren van de Venezuela en Brazilië die door de Amazone loopt. Talloze reptielen die daar leven zoals de  reusachtige schildvleugelig. Maar ook  zij er de prachtige vlinder soorten maar ook kolibries. En de papegaaien en ook bontgekleurde vissen vertegenwoordigen er een bijzonder merkwaardige fauna in water.

Bos gebied de tropenwoud komen de  Tinamoe voor

tinamoe leefgebiedDit het dichte oerwoud in de evenaars gebieden. Door de samen werkende invloed van vochtigheid en warmte ontstaat hier een bijzonder weelderige. Door een gestrengelde vegetatie van planten en bomen.

De grote bomen zijn er meer dan 50 m hoog. Lianen en woekerplanten groeien overvloedig het hele jaar door. zonder enige winterperiode. Het massale bladerdak vormt een dus danige afscherming tegen het zonlicht. Dat het lage hout van het bos voortdurend in het schemer donker blijft.

GROTE TINAMOE

grote tinamoe loopvogel

De grote tinamoe vogel, en de Latijnse naam is  Tinamus major en behoort ook in de orde van  Tinamoformes vogels. Wat hier boven beschreven staat zijn ook de kenmereken van de grote tinamoe vogel.

Alleen het deze vogel andere kenmerken zoals het verspreiding en leeft in Zuid-Mexico en Bolivia maar ook in Brazilië, diep in het woud. De lengte van de vogel is 46 cm hoogte en volwassen weegt 1,1 kg zwaar. Het meeste opmerkelijke is het verenkleed van de grote tinamoe vogel. Het verenkleed is grijsbruin van kleur, de kop heeft grijze kleur en de poten zijn van blauwgrijs. Het verenkleed is ook een goede schutkleur vooral helpt het in oerwoud als camoufleren.

Hoewel ze zijn gebouwd om te kunnen rennen, bestaat hun beste verdediging uit stokstijf blijven staan. Waarbij zij op hun schutkleur vertrouwen.  Het voedsel bestaat uit zaden en bessen maar ze eten ook insecten en vruchten die op de bodem vangt terwijl hij loopt.

Voortplanting

De grote tinamoe is even als zijn familie leden ook een polygaam vogel. Het wijfje legt maximaal 12 eieren, vaak in verschillende nesten. Met hun levendige en heldere kleuren van de eieren die blauw en groen maar ook roze. De eieren zijn  en sterk en ze hebben glanzende buitenkant behoren deze tot de mooiste eieren.

Het nest is een kuiltje in de grond, in het vogelnest legt het vrouwtje haar eieren ongeveer vier blauwe eieren in. Bij de grote timamoe broed het mannetje de eieren op het nest uit, als de jongen uit komen voedt het mannetje de jongen op.

Na een dag verlaten de kuikens al het nest, het meeste opmerkelijke is dat ze na 3 weken al volgroeid zijn. En zo kan de vogel al daarna weer paren met andere vrouwtjes of mannetjes. Terwijl de vrouwtjes per broed seizoen 6 nesten legt met eieren

De tien soorten loopvogels zijn verdeeld in vijf families. volgens het onder staand schema:

Struthionidae . Een enkel soort struisvogelStruthio camelus levend in Afrika verscheidene geografische rassen).

Rheidae. Is de twee soorten nandoe’ s.  geslachten Rhea en Pterocnemia. beide uit Zuid-Amerika.

Casuariidae. Drie soorten casuaris vogels Emoe. geslacht Casuarius. Australië en Nieuw Guinea.

Dromaiide. Eén enkel soort emu’s. Dromaius
novaehollanddiae. praktisch alleen in westelijk Australië

Apterygidae. Drie soorten kiwi ·s. geslacht Apteryx. Leeft in wouden en struikgewas van Nieuw-Zeeland. De kiwi’s verschillen aanzienlijk van de andere loopvogels. Zij zijn veel kleiner. ongeveer als een kip.

Wil je nog meer van Zoogdieren weten?

De wormen er zijn drie klasse van de worm zoals de.

 • platworm
 • snoerworm
 •  rondeworm

Van sponsen tot kwallen  zijn typisch dieren zoals de.

 • sponsen
 • kwallen
 •  zeesterren
 • koralen

De eencelligen dieren leven vormen beginnen met organismen zoals.

 • plankton
 • klokdiertjes
 • stenor
Ik kan je  helpen met  spreekbeurt of werkstuk  met 20 tips. Wil je ook een succesvol werkstuk?