Humboldt-pinguin

Humboldt-pinguin die bevolkt de kust wateren van Chili en ook Peru. De humboldt-pinguin is een van de bekendste maar ook de tegelijk tijd de talrijkste van alle pinguïn soorten. Terwijl  zijn bevolking telt enkele duizenden exemplaren van de Humboldt-pinguïn.  Al hoe wel dit aantal langzaam terug loopt. Een van de voornaamste oor zaken van deze terug gang is de systematische plundering van eieren. Uit de broed kolonies van de pinguin door de kust bevolking. Die zijn zeer arm is maar in de pinguïn eieren een voedsel bron vinden. Ook doodt men veel pinguïns om met hun huid waar mee ze capes en ook mutsen te vervaardigen.

Taxonomische indeling

Stam Gewervelden
Klasse Vogels
Orde Pinguïns
Familie Pinguïns
Geslacht Spheniscus humboldti
Soort Humboldt-pinguin

Eigenschappen Kenmerken

humboldt pinguinDe pinguïn heeft een lichaam hoogte van 56 tot 66 cm en het gewicht van het dier 4 tot 5 kg. De pinguïn heeft zwarte poten. De kleuren van de vogel is grijszwart ar de hoofdzaak is en de buik zijde is zilvergrijs. Rond de ogen een witte streep om wenkbrauwen. De snavel is roze van kleur. De vogel ruien een keer per jaar. Als gevolg van het oude verenpak word vervangen  door een glanzend nieuw verenkleed. Deze pinguin kan zo 100 meter diep onder water duiken. De snelheid van het zwemmen is 40 kilometer per uur. De leeftijd van de pinguin is 20 jaar.

De verwondingen Humboldt-pinguin

Humboldt-pinguin kopDe Amerikaanse ornitholoog R.e. Murphy heeft geconstateerd dat de Humboldt-pinguïn een onvoorzichtig jager ernstig kon verwonden. De Peruanen gaan het dier dan ook met een knuppel te lijf en grijpen hem daarna in de nek vast. De weerstand van een Humboldt-pinguïn grenst aan het ongelooflijke grens.   Terwijl sommige individuen komen enkele minuten later weer bij hun positieven en leven verder alsof er niets gebeurd was.

Pinguïn  soorten

Humboldt-pinguin zwemTerwijl verscheidene specialisten beschouwen de Humboldt-pinguin of Peruviaanse pinguïn als een noordelijk ras van de Magelhaen-pinguïn. Met wie hij inderdaad nauw verwant is. We kunnen hun eieren onmogelijk van elkaar onder scheiden. De Humboldt-pinguin leeft in de koude golfstroom van dezelfde naam die langs de kusten van Chili en Peru loopt. Samen met de kleine Galapagos-pinguïn is hij de noordelijkste soort van de familie.

Het voedsel

De pinguin jagen in ondiep water op kleine scholen vissen. Zo als op ansjovissen en ook sardines en inktvis. Deze pinguïn soort leeft in groepen langs de kusten van Chili en Peru.

Voortplanting

De humboldt-pinguin legt twee eieren per keer seizoen. De eieren wordt door bij de ouders uitgebroed het nest is in holen maar kan ook onder grond. Het duurt ongeveer 32 dagen al s de eieren uit komen.

Komen voor op het continent

Humboldt pinguin continentNiet alle pinguin soorten zijn bijvoorbeeld gebonden aan de koude streken. Dus ook niet in de buurt van de Zuidpool gebied. De pinguin komen vooral langs de kust van Peru maar ook Chili in de kustlijn. Daar is de voedsel rijke stroom en die heet humboldt stroom waar het voedsel  aan de oppervlak komt. Deze vogel broed in de guno  dus in holen. Het vooral het winnen van de vogelmest heeft bijvoorbeeld een eind gemaakt aantal humboldt-pinguin maar is dus sterk terug gelopen. Maar ook bijvoorbeeld de aantasting aan de habitat maar ook ratten heeft het aantal terug gebracht. Er leven nog zo 50.000 pinguins geschat in deze streek.

De familie pinguin

Humboldt-pinguin meerDe latijnse naam Sphenisciformes in de Orde waar toe alle pinguïnsoorten behoren. Werd afgeleid van de pinguïns die als eerste ooit beschreven werden in de literatuur. De afrikaanse (Spheniscus demersus) is de de Zuidamerikaanse magelhaen (Spheniscus magellanicus) en de Humboldtpinguïns  Spheniscus humboldtii. Zij zijn naar mening van zoölogen namelijk de typische vertegenwoordigers van de orde Pinguïns. Het woord  Spheniscus stamt uit het Grieks en betekent wigvormig. Het slaat terug op de vorm van de vleugels en het lichaam van de pinguïns. Ze werden allemaal in het Engels ook wel eens jackass  betekend ezels penguins genoemd. Omdat ze balken als een ezel tijdens het baltsen.

Alle Spheniscuspinguïns hebben een omgekeerde zwarte band over hun buik en een uniek patroon van zwarte vlekken. Dit patroon is voor elke vogel verschillend, vergelijkbaar met onze vingerafdruk. Hun poten zijn niet roze of oranje zoals bij de Pygoscelis en Eudyptes soorten, of zwart zoals bij de Aptenodytes, maar een mengeling van zwart en roze.

De puiguin

Humboldt pinguin leefgebiedHet zijn holen broeders wat niet onlogisch is. Want ze leven tamelijk noordelijk en hebben dus bescherming nodig tegen de zon. Ook de kale en roze vlek boven of onder hun bek heeft tot doel om warmte te kunnen afvoeren. Is het dan nog te warm dan gaan ze hijgen als een hond. Ook heeft hun lichaam minder veren en een dunnere vet laag. Alles om de warmte afgifte te bevorderen.
Kenmerkend voor het feit dat ze holenbroeders zijn is ook hun manier van lopen. Ze lopen tamelijk voorovergebogen met hun vleugels naar voor.  Die is vergelijkbaar met de dwergpinguïn die ook een holenbroeder is.

Een hol wordt gegraven met hun bek en poten. Eerst hapt de vogel brokken aarde en gooit die achter zich weg. Dan veegt hij met zijn poten die losse aarde verder weg en graaft verder met zijn bek. In korte tijd heeft hij zo een holte, die uiteindelijk wel 2 meter lang en 1 meter diep kan worden, met achterin een broedkamer. Ze behoren bij de pinguïns uit de warme streken en dat wil zeggen dat ze leven in gematigde en tropische oceanen.

Wil je nog meer van dieren weten?

De wormen zijn de eerste zogenoemde triploblast waarbij het enbryon drie belangrijke cel bladen ontwikkelt.  De eencelligen dieren vormen de grondslag van de leer der afstamming van de organismen en van hun vormen en ontwikkeling. Van sponsen tot kwallen de uit talrijke cellen gevormde dieren. de stammen die hier samenbrengen. De KLASSE MAMMALIA de ZOOGDIEREN zo als de soorten van de  snaveldieren maar ook de buideldieren en de  vleermuizen.  Web JVM van dieren informatie heeft ook een dieren kaarten map en ook voor spreekbeurt of werkstuk tip. Of kijk naar het overzicht van vogels in niveau van de orden.

Advertenties

Zwartvoetpinguïn

Zwartvoetpinguïn

zwartvoetpinguinBij deze vogel soort gaat het over de zwartvoetpinguin. Ook deze vogel is niet vliegende vogelsoort. Maar kan wel goed zwemmen, want zijn vleugels roeispanen. Het leefgebied rond de Afrika kust en het voedsel haalt die uit zee. De jongen worden groot op eilandjes en het zijn reusachtige kolonies.

Eigenschappen Kenmerken

  • Broedtijd 35 tot 36 dagen
  • Aantal eieren 2
  • hoogte 60 cm
  • Zwemsnelheid onder water 20 tot 33 km/u
  • Nog weinig bekend van zijn biologische funktioneren
  • voedsel 400 tot 1000 gram
  • voedsel bestaat uit inktvis en kreeft soorten
  • duikdiepte is 6 tot 20 meter

Taxonomische indeling

Stam Gewervelde dieren
Klasse Vogels
Orde Pinguïns
Familie Pinguïns
Geslacht Spheniscus demersus
Soort Zwartvoetpinguin

 

De soorten pinguins

Hij is de enige pinguïn die in Afrika leeft. De soorten pinguïns die men tegenwoordig onderscheidt van andere pinguïns.  Die leven vooral grotendeels langs de randen van het continent van Antarctica maar ook meer naar het noorden op de zogenaamde subarctische eilanden. Een bepaalde pinguïnsoort leeft in de ijskoude wateren van de Humboldtstroom  stroming van zee water. De stroming van het zee water loopt langs de kust van Peru maar de kust lijn van Chili loopt. Terwijl de galapages pinguins op de gelijknamige galapages eilanden voorkomen, helemaal aan het land equator.

De eilanden van zwartvoetpinguin

De zwartvoetpinguïn is de enige pinguïn van de pinguïnfamilie, die op het Afrikaanse Continent leeft. Hij leeft daar niet in op de eilanden maar komt voor de jongen pinguïns want hij komt voor op de twee eilandjes Dassan en Dyer. Die ten Westen van Kaap de Goede Hoop liggen. Dat ligt onder aan van Afrika bij kaap stad van zuid Afrika. Bovendien voel hij op zijn best langs de kusten van zuid Afrika tussen de rotsen en op de zandgronden.

De jongen van de zwartvoetpinguin

In tegenstelling tot de meeste andere soorten maakt hij geen lange trektochten op zee. Zo dra de jongen groot genoeg zijn om zichzelf te kunnen redden. Als de jongen groot genoeg zijn keert hij terug naar zee.

Voedsel

Hij zwemt dan naar de koude wateren op jacht gaat naar vis. De zwartvoetpinguin haalt zijn eet uit de zee. eveneens bestaat het voedsel wel uit diverse vis soorten. Bestaan uit kreeft soorten en inktvis soorten. Die vangt de prooien met zware snavel en tong. Bovendien is de tong stekelige om een goede greep op de prooi te houden. Eveneens is het voedsel glibberige om vast te houden.

Het duiken

Om bij de prooi te komen duikt de pinguïn 6 tot 20 meter diept. Het meeste opmerkelijke is dat de pinguïn zware botten heeft om zo diep te duiken. Als de pinguïn een duik doet kan hij minutenlang zijn adem inhouden. Terwijl de pinguïn een duik in het zeewater doet kan die  zuurstof verbruik beperken in zijn lichaam. Tijdens het duiken gebruikt de pinguïn veel energie in het koude zeewater en verliest ook veel lichaamswarmte. Op die manier moet hij veel vis eten per dag tot wel 400 tot 100 gram per keer.

De jongen en eieren

De zwartvoetpinguïn nestelt op de twee eilandjes genoemde Dassan en Dyer. Daar komen ze vaak reusachtige kolonies voor, in deze  enorm luidruchtige kolonies komen de jongen ter wereld. Bij de zwartvoetpinguin voortplanting gaat voor af met een rituelen zoals met de balts. Als de zwartvoetpinguin voortplanting begint zoekt het mannetje een broedplaats op. Dan gaat de zwartvoetpinguin op zoek naar een vrouwtje die  interessant genoeg is. Hij loopt naar het vrouwtjes pinguïn af, als het vrouwtje trillen maakt met de kop. Dan kan de pinguïn met het vrouwtje paren.

Zwartvoetpinguïns nestelen in holen die in het zand worden uitgegraven. Soms is zo ’n nest niet meer dan een kuiltje in de grond. Terwijl het vrouwtje de eieren in het hol legt zo stuks of twee eieren. De eieren worden door beide ouders om beurten bebroed. Als de jongen zijn uitgekomen. Zorgen zij beide ook voor de voeding van hun kroost.

Men heeft zich met recht wel eens afgevraagd hoe de jongen. En de ouders er wederzijds in slagen om elkaar in zo’n kolonie te vinden. Die vaak uit enkele tienduizenden pinguïns bestaat in de kolonie, om ze te herkennen. Het schijnt allemaal een kwestie van gehoor te zijn. En de karakteristieke roep van de  pinguïns dus zo herkennen elkaar aan het stemgeluid.

De kust

Maar bij andere exemplaren vindt men soms een diep hol de eieren. Waar deze pinguïns dan ver wegkruipen om zich te verschuilen voor de brandende zon. Dat het op het land echter te warm word. Door  oververhitting te voor komen zijn de pinguïns in de nacht actiefst. Om in de nacht te nestelen en hollen te graven het liefst bij een overhangende rotsen of er onder. De zeestromingen van uit poolgebied wat langs de Afrikaanse kust stroomt is koud zeewater.

Veren van de pinguïn

De veren zijn om de warmte vast te houden bij de pinguïn. Maar veren slijten ook bij de pinguin op die manier ontsnapt de warmte bij de vogel. Daarentegen maakt de vogel ook weer nieuwe veren aan. Als de nieuwe veren flink stuk uitgroeien zijn, dan pas vallen de oude veren uit. Om die reden noemt het ook de ruitijd van de vogel en duurt twee tot vijf weken. Het ruien gebeurt in de maanden mei en juni van het jaar. Als gevolg van ruitijd  zwemmen de pinguïns niet. Met een nieuwe veren pacet van wit en zwart en glanzend mooi gaat die weer naar zee.

Mileu en bedreiging van de zwartvoetpinguïn

Er zijn diverse redenen waar door de zwartvoetpinguin aantal is terug lopen naar 1 miljoen tot 150.000 stuks. Is vervuiling van olie in het zeewater is een van de oorzaken. Maar ook het wegvangen voedsel door sterken over bevissing. Ook de klimaatverandering heeft ook een negatief werking op de pinguïns. Maar ook de zeestromingen en zeetemperatuur zullen veranderen ongunstig voor de pinguïn. Bij het broeden verstoren de toeristen het aandoenlijke dieren zo dat ze te dicht bij komen. En met het oogsten van guano mest. Dat is gedroogde mest van dieren die daar leven. Komt omdat er een hoge natriumnitraat in de uitwerpselen zit. Er zijn opties om de zwartvoetpinguins beter te beschermen.

Het continent waar het dier voorkomt

zwartvoetpinguinDit gebied omvat geheel Zuid Afrika. Het zuidelijk deel van de Kreeftskeerkring.  Maar even als de zuidelijke helft van Arabië en de kustgebieden van Iran en Pakistan. Men treft er woestijnen aan. Van alle  soorten savanne en types. Ook de dun begroeide tropische en evenaars wouden maar ook hooggebergten. De grote zoutmeren of zoetwatermeren en mangroven. Die overal een uiterst gevarieerde fauna herbergen. Alleen al het eiland Madagaskar bezit op zichzelf een hele reeks merkwaardige soorten.

STRANDEN EN OPPERVLAKTEWATEREN LEEFGEBIED.

zwartvoetpinguin-Leefgebied-zeemilieusLichtjes glooiende zeekusten zijn onderworpen aan de invloed van de getijden van de zee. Die dag na dag een groot gedeelte van de zeeoevers over spoelt. De zandige of modderstranden bedekken met zeewater. Dat daarbij aansluitende zeebodems zijn. Die bezitten eveneens uitgestrekte oppervlaktewateren waar van het zonlicht sterk door dringt. En die een zachte temperatuur bezitten. Groot aantal soorten en aanzienlijke dichtheid van de populaties.

 

Geeloogpinguin zeldzaam

Geeloogpinguin zeldzaam maar ook plaatselijk.

De diverse pinguïn soorten blijven niet beperkt tot het Zuidpoolgebied. Deze grote familie omvat 17 soorten. Die dus  verspreid van de Zuidpool tot aan de Galapagoseilanden.

De Geeloogpinguin komt ronden de eilanden

Geeloogpinguin zeldzaam en plaatselijk in het zuidpoolgebied.Sommige pinguïns blijven groten deels in het water en maken verre trek tochten. De hier afgebeelde geeloogpinguin bewoont slechts een beperkt gebied. We vinden hem uit sluitend langs de zuidkusten van Nieuw-Zeeland of in de nabijheid hier van. Maar ook rondom de eilanden Campbell en Auckland. Maar ongeveer duizend kilometer zuidelijker. In tegenstelling tot andere  pinguïns soorten. Komt de geeloogpinguin aan land om er veilig te slapen.

Taxonomische indeling van de KEIZERSPINGUÏN Aptenodytes forsteri
Stam Gewervelde dieren
Klasse: Vogels
Orde: Pinguins
Familie: Pinguins
Soort: Megadyptes antipodes
Geslacht: Geeloogspinguïn

Eigenschappen Kenmerken

  • Broedtijd is 40 tot 50 dagen
  • Aantal eieren 2
  • Volwassen lengte 75 cm
  • Gewicht 5 kg
  • Levensduur is 22 jaar
  • Geslachtelijke van af 2 a 3 jaar

De Geeloogpinguin heeft een zwarte rug maar ook een witte borst. Het dier heeft een gele band die naar achter loopt van af de kop gezien. Omdat de pinguïn gele ogen heeft van  daarom de naam de Geeloogpinguin. Bovendien het geluid wat de pinguïn maakt is een schrille geschreeuw.

 

GEMATIGD-WARME ZEEËN continenten

Continent Antarctica de Geeloogpinguïns leven ten zuidenDe temperatuur van het oppervlakte water onder gaat er zeer sterke variaties van 12 tot 25° C. Zo iets wordt veroorzaakt door internet generatie van stromingen. Die te gelijk onder de in vloed van de tropische passaat winden. Maar ook door het in dringen in de diepte van  de koude. Uit het noorden of het winden komen de water lagen ontstaan.

Sommige gebieden vertonen een gestabiliseerd tropisch regime dat koraal ontwikkeling mogelijk maakt. Daar door maakt langs de noordoostelijke kusten van Australië bijvoorbeeld. Waar het Groot Barrière Rif de omvangrijkste koraal formatie vormt 2400 km lang. Die op de aarde voorkomt. Uit de samen vloeiing van de hoofd stromingen ontstaan uit gestrekte draai kolk zones. De Sargassozee oostelijk van Florida is beroemd om haar drijvende zeewier velden. Waar de aaiingen gaan paaien die is er een van.

Vijanden en prooien van de geeloogpinguin

Op het land kent hij geen andere vijand dan de mens. Terwijl hij in zee voort durend in gevaar verkeert. Zijn prachtig gestroomlijnde romp. van de pinguïn.  Het meeste opmerkelijke is zijn goede camouflage donkere rug witte buik. Maar ook  zijn snelle zwem stijl. Bovendien beschermen hem toch niet tegen de zeeluipaarden maar ook de noord kapers. Deze kleine pinguïn gaat dus alleen te water om zich te voeden met pijlinkt vissen en andere kleine vissen. Zo als de rode kabeljauw maar ook andere vis soorten die tot het voedsel behoort.

De jongen en broed gebied

De geeloogpinguin paart In het voorjaar. De koppels blijven jaren lang bij elkaar . Maar het meeste opmerkelijke is soms een leven lang bij elkaar. We hebben bijvoorbeeld een koppel gezien dat dertien maal samen broedde. Hier toe trekken zij naar hun broed gebied. Op barre steen velden. Of op begroeide hellingen tot op 80 meter hoogte. Het meeste opmerkelijke is dat het nest uit zicht bouwen voor de andere pinguïns. Zij leveren wel enige schermutselingen om de beste plekjes te bemachtigen. De wijfjes leggen tenslotte hun twee crèmekleurige eieren op nesten van gras en twijgen. Terwijl de kuikens hongerig zijn maken ze hoog piep geluid voort.

ROTSACHTIGE KUSTEN leefgebied

geeloogpinguin Leefgebied zeemilieus

De fauna op rotsachtige kusten verschilt met die van de vlakke zee oevers. De kracht van de branding maar ook het steeds afwisselend onder spoelen. De gewoonten van de pinguïn aan passing van de soorten. Elk niveau heeft dus zijn levens gemeen schappen.Ze komen rond de Nieuw-Zeeland land schappen voor. De zeevogels bezeilen de hoge rots wanden. Maar de week dieren leven in de zone waar getijden en branding in werken. Maar ook de talrijke vissen wonen in onder water holten.

 

Wil je nog meer weetjes en tips van dieren weten?
De wormen er zijn drie klasse van de worm zoals de.
Van sponsen tot kwallen  zijn typisch dieren zoals de.
De eencelligen dieren leven vormen beginnen met organismen zoals.
De zoogdieren hebben de biosfeer van pool tot evenaar is geheel gekoloniseerd is.
Ik kan je  helpen met  spreekbeurt of werkstuk  met 20 tips. Wil je ook een succesvol werkstuk?