Humboldt-pinguin

Humboldt-pinguin die bevolkt de kust wateren van Chili en ook Peru. De humboldt-pinguin is een van de bekendste maar ook de tegelijk tijd de talrijkste van alle pinguïn soorten. Terwijl  zijn bevolking telt enkele duizenden exemplaren van de Humboldt-pinguïn.  Al hoe wel dit aantal langzaam terug loopt. Een van de voornaamste oor zaken van deze terug gang is de systematische plundering van eieren. Uit de broed kolonies van de pinguin door de kust bevolking. Die zijn zeer arm is maar in de pinguïn eieren een voedsel bron vinden. Ook doodt men veel pinguïns om met hun huid waar mee ze capes en ook mutsen te vervaardigen.

Taxonomische indeling

Stam Gewervelden
Klasse Vogels
Orde Pinguïns
Familie Pinguïns
Geslacht Spheniscus humboldti
Soort Humboldt-pinguin

Eigenschappen Kenmerken

humboldt pinguinDe pinguïn heeft een lichaam hoogte van 56 tot 66 cm en het gewicht van het dier 4 tot 5 kg. De pinguïn heeft zwarte poten. De kleuren van de vogel is grijszwart ar de hoofdzaak is en de buik zijde is zilvergrijs. Rond de ogen een witte streep om wenkbrauwen. De snavel is roze van kleur. De vogel ruien een keer per jaar. Als gevolg van het oude verenpak word vervangen  door een glanzend nieuw verenkleed. Deze pinguin kan zo 100 meter diep onder water duiken. De snelheid van het zwemmen is 40 kilometer per uur. De leeftijd van de pinguin is 20 jaar.

De verwondingen Humboldt-pinguin

Humboldt-pinguin kopDe Amerikaanse ornitholoog R.e. Murphy heeft geconstateerd dat de Humboldt-pinguïn een onvoorzichtig jager ernstig kon verwonden. De Peruanen gaan het dier dan ook met een knuppel te lijf en grijpen hem daarna in de nek vast. De weerstand van een Humboldt-pinguïn grenst aan het ongelooflijke grens.   Terwijl sommige individuen komen enkele minuten later weer bij hun positieven en leven verder alsof er niets gebeurd was.

Pinguïn  soorten

Humboldt-pinguin zwemTerwijl verscheidene specialisten beschouwen de Humboldt-pinguin of Peruviaanse pinguïn als een noordelijk ras van de Magelhaen-pinguïn. Met wie hij inderdaad nauw verwant is. We kunnen hun eieren onmogelijk van elkaar onder scheiden. De Humboldt-pinguin leeft in de koude golfstroom van dezelfde naam die langs de kusten van Chili en Peru loopt. Samen met de kleine Galapagos-pinguïn is hij de noordelijkste soort van de familie.

Het voedsel

De pinguin jagen in ondiep water op kleine scholen vissen. Zo als op ansjovissen en ook sardines en inktvis. Deze pinguïn soort leeft in groepen langs de kusten van Chili en Peru.

Voortplanting

De humboldt-pinguin legt twee eieren per keer seizoen. De eieren wordt door bij de ouders uitgebroed het nest is in holen maar kan ook onder grond. Het duurt ongeveer 32 dagen al s de eieren uit komen.

Komen voor op het continent

Humboldt pinguin continentNiet alle pinguin soorten zijn bijvoorbeeld gebonden aan de koude streken. Dus ook niet in de buurt van de Zuidpool gebied. De pinguin komen vooral langs de kust van Peru maar ook Chili in de kustlijn. Daar is de voedsel rijke stroom en die heet humboldt stroom waar het voedsel  aan de oppervlak komt. Deze vogel broed in de guno  dus in holen. Het vooral het winnen van de vogelmest heeft bijvoorbeeld een eind gemaakt aantal humboldt-pinguin maar is dus sterk terug gelopen. Maar ook bijvoorbeeld de aantasting aan de habitat maar ook ratten heeft het aantal terug gebracht. Er leven nog zo 50.000 pinguins geschat in deze streek.

De familie pinguin

Humboldt-pinguin meerDe latijnse naam Sphenisciformes in de Orde waar toe alle pinguïnsoorten behoren. Werd afgeleid van de pinguïns die als eerste ooit beschreven werden in de literatuur. De afrikaanse (Spheniscus demersus) is de de Zuidamerikaanse magelhaen (Spheniscus magellanicus) en de Humboldtpinguïns  Spheniscus humboldtii. Zij zijn naar mening van zoölogen namelijk de typische vertegenwoordigers van de orde Pinguïns. Het woord  Spheniscus stamt uit het Grieks en betekent wigvormig. Het slaat terug op de vorm van de vleugels en het lichaam van de pinguïns. Ze werden allemaal in het Engels ook wel eens jackass  betekend ezels penguins genoemd. Omdat ze balken als een ezel tijdens het baltsen.

Alle Spheniscuspinguïns hebben een omgekeerde zwarte band over hun buik en een uniek patroon van zwarte vlekken. Dit patroon is voor elke vogel verschillend, vergelijkbaar met onze vingerafdruk. Hun poten zijn niet roze of oranje zoals bij de Pygoscelis en Eudyptes soorten, of zwart zoals bij de Aptenodytes, maar een mengeling van zwart en roze.

De puiguin

Humboldt pinguin leefgebiedHet zijn holen broeders wat niet onlogisch is. Want ze leven tamelijk noordelijk en hebben dus bescherming nodig tegen de zon. Ook de kale en roze vlek boven of onder hun bek heeft tot doel om warmte te kunnen afvoeren. Is het dan nog te warm dan gaan ze hijgen als een hond. Ook heeft hun lichaam minder veren en een dunnere vet laag. Alles om de warmte afgifte te bevorderen.
Kenmerkend voor het feit dat ze holenbroeders zijn is ook hun manier van lopen. Ze lopen tamelijk voorovergebogen met hun vleugels naar voor.  Die is vergelijkbaar met de dwergpinguïn die ook een holenbroeder is.

Een hol wordt gegraven met hun bek en poten. Eerst hapt de vogel brokken aarde en gooit die achter zich weg. Dan veegt hij met zijn poten die losse aarde verder weg en graaft verder met zijn bek. In korte tijd heeft hij zo een holte, die uiteindelijk wel 2 meter lang en 1 meter diep kan worden, met achterin een broedkamer. Ze behoren bij de pinguïns uit de warme streken en dat wil zeggen dat ze leven in gematigde en tropische oceanen.

Wil je nog meer van dieren weten?

De wormen zijn de eerste zogenoemde triploblast waarbij het enbryon drie belangrijke cel bladen ontwikkelt.  De eencelligen dieren vormen de grondslag van de leer der afstamming van de organismen en van hun vormen en ontwikkeling. Van sponsen tot kwallen de uit talrijke cellen gevormde dieren. de stammen die hier samenbrengen. De KLASSE MAMMALIA de ZOOGDIEREN zo als de soorten van de  snaveldieren maar ook de buideldieren en de  vleermuizen.  Web JVM van dieren informatie heeft ook een dieren kaarten map en ook voor spreekbeurt of werkstuk tip. Of kijk naar het overzicht van vogels in niveau van de orden.

Dwergpinguin is blauwe en de kleinste pinguinfamile Eudyptula minor

dwergpinguin

Dwergpinguin is de kleinste pinguïn van de familie pinguïns

Taxonomische indeling pinguin
Stam Gewervelde dieren
Klasse: Vogels
Orde: Pinguins
Familie: Pinguins
Soort: Euyptula minor
Geslacht: Dwergpinguïn of  wel de kleine blauwe pinguïn

Eigenschappen en Kenmerken

  • Legsel zijn  2 eieren
  • Broedtijd 33 tot 40 dagen
  • De jongen blijven 8 weken in het nest
  • Lengte 40 cm
  • Volwassen gewicht 750 g
  • Milieu zijn kustwateren
  • Verspreiding Nieuw-Zeeland

Soort pinguïn

De dwergpinguin of kleine blauwe pinguin is de kleinste van de grote pinguin familie. Ook verschilt hij van de andere soorten door zijn nestel gewoonten. Ze zijn schuwe van aard maar leven in de nachtelijk uren.

Verspreiding

Hij leeft op de kusteilanden van Australië en Nieuw-Zeeland in verspreide kolonies. De koppels zitten altijd op een tiental meters afstand van elkaar of ook wel geheel in afzondering.

Het nest

dwergpinguin_kleinste_blauwe_pinguinDeze pinguïns nestelen in holen die zij met hun snavel en poten uitgraven in het zand tussen de rotsen of onder een struik. De holen zijn vaak 1.5 meter diep. Die de pinguïn zelf de holte graven of overnemen van andere vogels. Zij blijven altijd dicht bij de zee. In het nauw van Bass  bijvoorbeeld zijn deze holen hoogstens 45 meter van het water verwijderd.Alleen in de broedtijd blijven de vogels langer aan land. Broedvogels hebben de neiging elk jaar dezelfde nestplaats en dezelfde partner op te zoeken. De hereniging van het paar vindt plaats door middel van een korte balt. Bovendien wordt het legsel door beide ouders gedurende 30-40 dagen bebroed.

Voedsel

De pinguïns brengen hier de dag door en komen alleen ’s nachts naar buiten om vissen te gaan vangen. De dwergpinguïn is een uitstekend zwemmer en kan een minuut onder water blijven. Pas tegen de ochtend verlaat hij het water. Tijdens deze nachtelijke bedrijvigheid laat hij zijn typerende kreten horen. Die wel aan honden geblaf doen denken.

De jongen

Deze kleine pinguïns nestelen tijdens het voor jaar op het zuidelijk halfrond en ook beide ouders broeden op de eieren. De Jongen komen ter wereld met gesloten oogjes en ook een dik en donkerbruin dons haren.

Verblijf plaats

De oudere pinguïns blijven trouw aan hun woonplaats. Maar de jongeren ondernemen verre reizen  over zeewater. Men heeft geringde pinguïns teruggevonden op een maximum afstand van 750 km van de verblijf plaats.

De vijand

De voornaamste vijand van de dwergpinguïn is de mens. Andere vijanden zijn een slang maar ook een hagedis en een ral. Die de eieren op  eten van de pinguïn. Een zeehond die de volwassenen pinguïn verslindt maar ook tenslotte een zeemeeuw die het op alle leeftijden gemunt heeft.  Bovendien laten veel van deze vogels het leven in de verschrikkelijke winterse stormen.

ORDE SPHENISCIFORMS

Spheniscidae: Pinguïns.

De pinguïns vormen een primitieve maar ook zeer gespecialiseerde groep zeevogels. Geen van de soorten kan vliegen want ze zijn echter goed aangepast aan het leven op zee. De vleugels zijn veranderd in platte uitvouwbare vinnen. Die bij de voortstuwing worden gebruikt om snel onder water te kunnen zwemmen tijdens de achtervolging van vis of inktvisjes. De veren zijn kort en glanzend. Bovendien vormen die een dichte en ook waterafstotende laag. Die zorgt voor een goede stroom lijn en tegelijk warmte-isolerend werkt in het zeewater. De korte poten met zwemvliezen staan ver naar achteren en dienen tijdens het zwemmen ook als roer. Deze stand houdt in dat de vogels aan land rechtop moeten staan of zich op hun buik moeten voortbewegen.

Voetenwerk in plaats van vleugels

Als een vogel niet in staat is te vliegen. Zijn vooral zijn poten van het grootste belang van de vogel. Gebruikt de voeten om er zijn ei op te dragen . De loopvogels daarentegen vertrouwen volkomen op hun poten en voeten als ze moeten vluchten. Deze ledematen zijn krachtig en goed ontwikkeld en behalve voor lopen doen ze ook nog dienst als verdedigingsmiddel.

LEEF GEBIED

dwergpinguin continentHet verspreiding gebied is zuid Australië en Tasmanië omvat dit gebied  en Nieuw-Zeeland het Zuider-eiland. En alsmede de eilanden groepen er tussenin. Vanwege de geografische afzondering is de fauna hier zeer origineel. Zo als de prototheria maar ook primitieve ovipare zoogdieren. Bijvoorbeeld vogelbekdieren en mierenegels. Zo ook de  buideldieren kangoeroes en bundelmarters en  koala’s en andere dieren. De groot loopvogels zo als de emoes en kasuarissen en de  kiwi’s. Zijn in feite uit vele  vroeger tijden overgebleven diersoorten .

STRANDEN EN OPPERVLAKTEWATEREN

dwergpinguin leefgebiedLichtjes glooiende zeekusten zijn onderworpen aan de invloed van de getijden. Die dag na dag een groot gedeelte van de zeeoevers. De zandige of modder stranden bedekken. Dat daarbij aansluitende zeebodems bezitten eveneens uitgestrekte oppervlaktewateren waar het zonlicht sterk doordringt  Terwijl die een zachte temperatuur bezitten. Groot aantal soorten en aanzienlijke dichtheid van de populaties.